En svensk tjej – min melodifestivalkarriär (Smask)

I dessa melodifestivaltider slår det mig att det är ganska exakt tio år sedan jag själv stod på scen i musikhögskolornas melodifestivaltävling Smask.

En svensk tjej, partitur

Smask står för Sveriges Musik­Akade­mikers Sång Kånntest och är musik­hög­skolornas egen schlager­festival, naturligtvis med full orkester. Reglerna är korta och enkla: det ska vara original­skrivna låtar på svenska och det ska finnas minst en tonarts­förändring – förstås gärna en höjning vilken publiken uppmanas att jubla hejdlöst åt. Det finns också kriterier som juygrupperna ska bedöma bidragen efter: framförande och underhållningsvärde, schlagergenrens bevarande och utnyttjande av dess klichéer, samt tonarts­förän­dringens karaktär. Två bidrag från landets sex musik­högskolor går vidare till en riksfinal.

2003 var jag med första gången, bidraget hette Kärleksfeber och jag tror det ska finnas åtminstone en VHS-inspelning någonstans men jag har inte hittat den ännu. 2005 arr­an­ge­rade jag bidraget I mina orgelskor. Men år 2004 var höjdpunkten i smask-karriären då jag gick vidare från KMH:s final i Victoriahallen på Stockholmsmässan till riks­finalen på Göteborgsoperan med en låt jag skrev, arrangerade och framförde.

Videon jag klippt ihop av En svensk tjejfrån Smask 2004 är från tre olika framföranden: första och andra tävlingsomgången i Victoriahallen, samt några klipp från riksfinalen på Göteborgsoperan. Ljudet är från liveframträdandet i Göteborg.

Smask är ett fantastiskt äventyr. Det största för mig var egentligen inte själva framträdandet, utan att få arrangera låtar för orkester och få dem framförda! Oräkneliga(!) timmar, dagar och nätter läggs ner på ett tre minuter långt framförande. Och det är också arrangemangen som jag är mest stolt över i efterhand, mer än själva låtarna och scenframträdandena.

Lyssna i hörlurar eller vettiga högtalare, inte i skräniga mobilhögtalare! Låt arret komma till sin rätt…

En enkel schlager som berör på djupet, en artist som låter publiken vara med hela vägen, en låt som vi kommer att minnas i all evighet och med en tonartshöjning som känns i hela kroppen. För ett enastående schlagerframträdande ger vi tolv poäng till En svensk tjej! (en av jurygrupperna)

Så hur gick det då kanske du undrar, blev det någon svensk tjej? Mja, på hösten samma år träffade jag en tjej, uppvuxen i Sverige men med mycket utlandsboende och med föräldrar från två andra länder. Idag är vi gifta!

2 kommentarer

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *. Din e-postadress kommer inte att synas.