Kläderna gör föredraget?

Jag besöker webbdagarna i dagarna två, och idag, den andra och sista dagen, slår mig en tanke.

Självklart är det så att på ett sådant här stort seminarie känns vissa föredrag mer relevanta än andra. Jag har ju vissa områden som jag är mer insatt i och som jag jobbar med. Frågar jag någon bänkgranne tycker hon säkert annorlunda. Men jag anar ett särskilt mönster.

Peter Arvai på webbdagarna

Jag ser i grova drag två typer av föreläsare på webb­dagarna: de som är duktiga på att föreläsa och gör det på ett engagerande sätt med intressant innehåll, och de som inte är lika bra varken på framförande eller att vara relevant och konkret. Och det som slår mig är att de mest intresanta föreläsarna är de som inte bär kostym eller annan dräkt av lite formellare slag.

@conversionista håller ett roligt och engagerande föredrag i högt tempo med mycket humor. Med knallröd t-shirt på sig. @peterarvai, vd på Prezi, har en randig stickad tröja, ett grönt skärp (jag väljer att inte använda ordet bälte) och jag tror han hade färgade skor också. Även han ledig i sitt talande och fångar publikens uppmärksamhet. På Twitter påminner @ridderstolpe mig om att @morpac – som höll en lysande dragning – kom in i kostym men faktiskt klädde av sig den under föreläsningen!

Det är svårt att veta vad som är hönan och ägget, eller om det helt enkelt bara handlar om fjädrarna. Det kanske inte finns ett samband. Men ändå ser jag det. Kanske hämmar klädseln föredragshållaren. Kostymnissen vill visa sig seriös, utstråla kunskap och fakta. Torrt. Osexigt. Och presentationen blir därefter. Men den som väljer att utstråla avslappning, jag är som jag är och det är därför jag är här, låter det genomsyra även berättandet.

Andreas Sjöström pratar om app-marknaden för mobila enheter. Han kan sitt ämne, och han pratar nästan som en spoken-word-artist tycker @kabelin. Han pratar utan manus och utan presentationsbilder på skärmarna. Han känns som han är sig själv, och det gillas. Han har jeans och svart stickad tröja. Creunafolket bär gula jeans, randig t-shirt och kofta med dragkedja. De är väldigt engagerande och har publiken med sig.

Jag väljer att inte ta upp exempel på motsatskläderna – de kostymklädda – för jag vill inte hänga ut någon. Det är svårt att hålla bra presentationer, jag utger mig själv inte för att vara någon expert alls. Och det finns förstås undantag, minst en kostymnisse höll en bra presentation. Men ändå. Förresten brukar väl Apples vd Steve Jobs bära polotröja i offentliga sammanhang. Är kostymen kanske ett skydd för den som inte har på fötterna för att tala för ett stort auditorium..?

Slutsatsen blir att man måste inte ha kostym för att vara seriös i ett affärsammanhang – man kanske till och med bör låta bli. Låt kunskapen tala. I bekväma kläder.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *. Din e-postadress kommer inte att synas.