Ett svårt val?

Jag hade absolut inte tänkt att vara politisk på den här sajten. Jag ser mig inte som politiskt intresserad. Än mindre hade jag tänkt skriva något inför valet på söndag, varken här eller på Facebook eller på Twitter eller någon annan stans. Men nu gör jag det ändå. Jag gillar inte vad opinionsmätningarna säger att det lutar åt.

Jag undrar vad folk röstar utifrån – vem som blir statsminister verkar vara oerhört viktigt och Sahlin har lågt förtroende i många mätningar. Men även om jag inte heller tycker att hon är en fantastisk kandidat till att vara chef över Sverige (vilket i och för sig väl Kungen egentligen är och inte statsministern, men det är en annan historia) så tycker jag det vänstra blockets politik är vettigare. Och politiken borde vara viktigare än personen. I den inklistrade facebookdiskussionen nedan tror jag att jag fångar vad kärnan är för mig, i min egen sista kommentar. Solidaritet.

Så. Nu är det sagt. Och jag säger som en kompis skrev på Facebook (jag låter hen vara anonym, citatet gäller videoklippet med Stellan Skarsgård jag postar längre ner):

Har aldrig tidigare offentligt tagit ställning partipolitiskt, men jag uppmanar alla mina fejjankompisar att ta 9 minuter och lyssna på en mycket vettig skådis! Jag håller inte heller med något av partierna helt och hållet.

Vilket ickeblått parti jag röstar på återstår att se, jag är nog inte helt säker själv ännu.

Först facebookkonversationen. Därefter en reflektion om gårdagens debatt i SVT mellan Sahlin och Reinfeldt, och till sist Skarsgård som talar.
SVT konspirerar i duellen?

Stor mot liten?

Igår var det duell mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i SVT. Om man är konspirationsteoretiskt lagd skulle man kunna fundera lite på hur TV valde att visa partiledarnas slutanförande, då de fick en minut vardera på sig att prata rakt in i en kamera.

Mona börjar (52 minuter och 25 sekunder in i klippet på SVT Play). Det intressanta händer när det blir Fredrik Reinfeldts tur. Mona Sahlin filmades med en lite mer darrhänt kameraman, stabilt men ändå inte. På Fredrik har man en stadigare kamera. Efter 35 sekunder gör kameran en långsam inzoomning på statsministern. I mina ögon ger dessa faktorer Reinfeldt ett trovärdigare bildspråk, oavsett vilka ord han säger. Sahlin vacklar – Reinfeldt den trygga fadern. Inte bra, SVT.


Känd skådespelare säger ett och annat…

Till sist, Stellan Skarsgård uttalar sig för ovanlighetens skull politiskt, med erfarenheter av att leva i det privatiserade USA.

Gå och rösta på söndag – för det är ett viktigt val, ett avgörande val som inte kan rättas till om fyra år. Och om ni inte är 100% säkra på att privatiseringen och utförsäljningen av vårt samhälle är det absolut bästa för framtiden, för Sveriges framtid, då måste ni rösta på ett av de rödgröna partierna. – Stellan Skarsgård

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *. Din e-postadress kommer inte att synas.