Nokia 3310 är den bästa mobiltelefonen

Jag har sorgligt nog tappat min iPhone i marken så illa att den gick sönder. Det grämer mig, men förvisso får jag en verklig anledning att byta min 3G-version till iPhone 4. Något som nästan är nödvändigt efter uppgraderingen till iOS4 för då blev telefonen seg som sirap. Största problemet nu är dock att leveranstiden på en ny telefon är många veckor – vad göra under tiden?

Nokia 3310

Efter att ha rotat runt i en massa lådor hemma hittar jag min frus gamla Nokia 3310. Tänker att även om den fungerar så dör nog batteriet strax efter man tar bort laddaren från den. Jag lät den i alla fall ligga på laddning över natten och tog med den när jag gick till jobbet på morgonen. Och det visar sig att Nokia 3310 är en fantastiskt mobiltelefon! Batteriet håller fortfarande minst ett dygn, jag har inte brytt mig om att prova utan laddar den på natten. Samtalskvaliteten är utmärkt, kontakten med telenätet likaså – i hissen ner från lägenheten tappar iPhone kontakten med mobilnätet, men inte Nokia 3310. Den kan sms:a också.

Nokia 3310 är helt enkelt den bästa mobiltelefonen. Men problemet är att jag vill inte ha en mobiltelefon. Jag vill ha en mikroformatsdator som man dessutom kan ringa med. En iPhone. Jag vill ha min googlekalender, mina evernoteanteckningar, mina filer i DropBox, enkel åtkomst till reseinformation med SL i mobilen, läsa nyheter och mycket annat.

Sony Ericsson P1i

Ett par dagar senare får jag av en kollega låna en Sony Ericsson P1i. ”Företaget på fickan” kallades den när den släpptes 2007. Den är hemsk! Förutom att ”tangentbordet” är i det närmaste oanvändbart finns det ingen enkel väg att synka kalendern med Google Kalender, ”webbläsaren” är under all kritik och mailklienten accepterar av någon anledning inte den IMAP-server jag har min e-post på. På det hela taget en inte alls angenäm upplevelse, som flera av mina stackars kolleger dras med som sin ordinarie handdator. Stackars dem…

Nåja. Nu har jag en mp3-spelare för att med podversioner av radioprogrammet Sommar överleva tunnelbaneresor. Och P1i kan i alla fall med hjälp av tredjepartsgratisprogrammet MyPhoneExplorer synka kalendern och adressboken med Google (eftersom iPhone också gör det så är alla mina kontakter nu tillgängliga igen). Fast jag måste koppla telefonen till datorn – och därför alltid ha en sladd med mig till mina olika arbetsplatser samt hem – för att kunna uppdatera kalendern, och i telefonen är kalenderfunktionaliteten över huvud taget inte jämförbar med googlekalenderprogrammet SaiSuke i iPhone.

Väntan på iPhone 4 blir lång…

Uppdatering: Efter ihärdigt försökande, och misslyckande av fortfarande okänd anledning, lyckades jag faktiskt få ActiveSync i P1:an att synka kalender och kontakter utan att vara ansluten till en dator. Men bara en kalender på mitt googlekonto, inte alla. Helt meningslöst med andra ord.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *. Din e-postadress kommer inte att synas.