Sverige (Kent a cappella)

År 2002 släppte gruppen Kent skivan Vapen & Ammunition med låten Sverige skriven av Joakim Berg. Idag, 6 juni 2018, släpper vokalgruppen Vocal Brand en inspelning av just den sången. För mig är det en mörk och dystopisk bild som målas upp bakom en fasad av glada toner.

Allvaret har blivit ett skämt skrev Jocke Berg redan för sexton år sedan – två mandatperioder före Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen och ännu längre innan Donald Trump blev president. De senaste åren har präglats protektionism och trumpism, och det verkar fortsätta i en dålig riktning. Politiken handlar dessutom nästan inte alls som den borde om hur världen ska kunna fortleva över huvud taget – det vill säga att ta hand om den akuta globala miljö- och klimatfrågan – utan om hur vi ska slippa hjälpa människor på flykt från förintelse. Texten i Kents Sverige blir bara mer och mer brännande ju längre tiden går.

Vi i Vocal Brand är egentligen inte ute efter att göra något starkt politiskt statement när vi nu släpper den här låten. Men det finns mycket att fundera över; vart vi – samhället, Sverige, Europa, världen – är på väg, vad vi har att vara stolta över och i vilka sammanhang vi i stället borde vara en tiger som skäms.

(Idag släpper vi videon, på midsommarafton kommer låten som singel i strömningstjänsterna Spotify, iTunes m fl.)

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *. Din e-postadress kommer inte att synas.